На днешната дата:1499 г. — Между Австрия и Швейцария е сключен

...
На днешната дата:1499 г. — Между Австрия и Швейцария е сключен
Коментари Харесай

На днешната дата, 22 септември. 114 години от Независимостта на България

На днешната дата:
1499 година — Между Австрия и Швейцария е подписан кротичък контракт, с което се поставя край на Австрийско-швейцарската война и е приета независимостта на Швейцария.1792 година — Франция е оповестена за република.1862 година — Ото декор Бисмарк става канцлер на Прусия.1862 година — Американският президент Ейбрахам Линкълн афишира всички плебеи в разбунтувалите се щати за свободни от 1 януари 1863 г.1872 година — Извършен е Арабаконашкият грабеж. 1908 г. — Обявена е Независимостта на България, с което страната отхвърля васалната си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор. (стар стил) 1923 година — Съставено е четиридесет и второто държавно управление на България, отпред с Александър Цанков.1934 година — В резултат на гърмеж и последвал пожар в мина в Уелс умират 260 миньори.1944 година — Военният министър Дамян Велчев издава заповед за назначение на политически заместител командири в Българската войска.1949 г. — Английското, канадското и американското държавно управление афишират, че са записали атомна детонация в Съветския съюз, която Москва в началото отхвърля, само че по-късно излиза наяве, че опитът e осъществен на 29 август.1959 година — Открита е телефонна връзка сред Съединени американски щати и Европа.1960 година — Мали получава самостоятелност от Франция.1973 г. — България скъсва дипломатически връзки с Чили, като протест срещу военния прелом на военачалник Пиночет от 11 септември, който смъква от власт президента-социалист Салвадор Алиенде.1974 година — ООН признава Организацията за избавление на Палестина и нейния водач Ясер Арафат като публични пълномощници на палестинското население.1975 година — Извършен е несполучлив опит за ликвидиране на президента на Съединени американски щати Джералд Форд в Сан Франциско.1980 година — Ирак атакува Иран и стартира Ирано-иракската война траяла 8 години.1981 година — Открит е Паметникът на незнайния войник в София.
Празници и събития:

114 години от Независимостта на България  - на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в църквата " Св. Четиридесет мъченици " в старопрестолния град Търново Фердинанд прочита манифест*, с който обявява  независимостта на България. Министър-председателят Александър Малинов провъзгласява манифеста пред хилядното голям брой, събрало се на хълма Царевец. Берлинският контракт от 1878 година дефинира Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява на стопанското развиване на страната и лимитира опциите й̀ в интернационалните връзки. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България напъните на българския политически хайлайф се насочват към оповестяване на самостоятелност. Благоприятни условия настъпват през септември 1908 година Тогава вниманието на Великите сили е ориентирано към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. На 22 септември 1908 е провъзгласена самостоятелност на България, а княз Фердинанд I приема купата цар на българите. Независимото Българско царство е прието от Великите сили напролет на 1909 година

*Манифестът към българския народ гласи:

„ По волята на незабвенния Цар Освободител, великият приятелски Руски народ, подпомогнат от положителните ни съседи, жители на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през епохи оковаваха България, в миналото така велика и тъй славна. От тогава и до през днешния ден, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо правилен към паметта на националните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завещания, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и сътвори от нея под Мое управление и това на о` Бозе почившия Княз Александър, страна, почтена да бъде равноправен член в фамилията на цивилизованите нации.

Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й̀. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае.

Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят. Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен развой от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възобновление на Турция. Тя и България - свободни и изцяло самостоятелни една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат другарските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развиване.

Въодушевен от това свето дело и с цел да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за
без значение Българско Царство и дружно с народа си надълбоко имам вяра, че този Ми акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят.

Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее Българският Народ! ”

***

Европейски ден без коли.

Световен ден за отбрана на слоновете.

Рождениците през днешния ден:

Анна Томова-Синтова - оперна певица
Димитър Костов - финансист
Малина Едрева - ръководител на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет
Проф. Николай Изов - ректор на НСА
Свилен Ноев - фронтмен на група " Остава "
Спас Делев - футболист 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР